Predstavljen RapidEMS

Tvrtka Etna u suradnji sa Salvitom Medical predstavila je RapidEMS, programski sustav za upravljanje poslovnim procesima Zavoda za hitnu medicinu (ZHM)

Sustav će ubrzati i pojednostaviti obradu podataka o intervencijama nad pacijentima te poboljšati komunikaciju timova hitne pomoći s bolnicama. Pojednostavljeno, planiraju sva vozila hitne pomoći opremiti tabletom i mini printerom koji bi liječničkoj ekipi na terenu omogućio digitalni unos podataka o stanju pacijenta, a te podatke bi u stvarnom vremenu zaprimala i zdravstvena ustanova u koju se pacijenta dovozi. Prednosti ovog sustava u odnosu na postojeći jest da se radi o aplikaciji koja u potpunosti objedinjuje i informatizira procese ZHM-a, a rezultat je poboljšanje efikasnosti timova na terenu, izbacivanje velikog broja redundatnih radnji poput dvostrukog unosa podataka, smanjenje troškova i bolja integracija sa ostalim sustavima javnog zdravstva.

Iz Etne pojašnjavaju kako Rapid EMS razvijaju koristeći Scrum metodologiju razvoja, riječ je o procesu kroz koji se nakon kraćih razvojnih ciklusa, u trajanju od dva do tri tjedna, dionicima prezentira što je učinjeno. Takva komunikacija jamči da će u projekt biti implementirane sve funkcionalnosti koje su krajnjim korisnicima potrebne.

Radi se o iznimno kompleksnom projektu na kojem radimo gotovo godinu dana, što u pripremi, što u realizaciji. Iako smo u poodmakloj fazi i dalje s korisnicima uočavamo nove potencijale sustava – izjavio je Stjepan Buljat, voditelj projekta RapidEMS-a, uz napomenu da su maksimalno iskoristili sve prednosti današnjih tehnologija za razvoj mobilnih i web aplikacija kako bi ZHM dobio pouzdan i učinkovit sustav koji je dovoljno fleksibilan da zadovolji sve njihove buduće potrebe.

Zadovoljne viđenim na prezentaciji bile su i ravnateljice ZHM-a Zadarske i Istarske županije, Davorka Krnčević, odnosno Ksenija Družetić-Božić.

Rapid EMS otvara nove mogućnosti i pristupe evidentiranju obavljenih postupaka u specijaliziranoj djelatnosti kao što je hitna medicina. Omogućuje prikupljanje podataka na samom izvoru informacija, bilježenje promatranih parametara logičnim slijedom i poštujući zakonitosti pregleda kritičnog pacijenta – izjavila je Družetić-Božić, dodavši kako sustav automatiziranim pristupom pojednostavljuje rad.

S njom se slaže i Krnčević koja smatra kako RapidEMS predstavlja iskorak u odnosu na trenutno postojeći sustav u smislu funkcionalnosti i upotrebe novih tehnologija.

Za nas to znači optimiziranje radnog procesa Zavoda i lakšu spojivost sa HZZO-om i bolnicama u koje vozimo pacijente – zaključuje Krnčević.

 

Izvor: Busness.hr