ETNA rješenja za financijski sektor

Etna je predstavila nova rješenja i proizvode za poboljšanje poslovanja tvrtki.

Na poslovnom druženju pod nazivom „ETNA rješenja za financijski sektor“ održanom u utorak, 24. rujna, predstavljene su smjernice u kojima se kreću poslovna rješenja tvrtke Etna, sukladno zahtjevima i specifičnostima tržišta financijskog sektora.

Na samom uvodu prisutnima se obratila Ksenija Abramović, direktorica Etne, koja je u kratkim crtama predstavila svoju tvrtku i najavila prezentaciju postojećih i novih softverskih rješenja koja nude u suradnji sa strateškim tehnološkim partnerom IBM-om.

Istaknula je da postoji kontinuirano ulaganje u stručnost, nova znanja, proširivanje područja interesa i stvaranje novih partnerskih odnosa te dodala da je ETNA otvorena prema novim tehnologijama, platformama i rješenjima i da u ravnopravnom partnerskom odnosu s postojećim i budućim klijentima želi i dalje stvarati okruženje međusobnog povjerenja i zajedničkog poslovnog napretka.

Jedan od najvažnijih proizvoda koji Etna nudi je Moneta, bankarski proizvod za platni promet, kunski i devizni, koji se može prilagoditi i potpuno uklopiti u poslovanje bilo koje banke.

„Proizvod je baziran na IBM-ovoj porodici middleware proizvoda (WebSphere, DB2, MQ) koja je prepoznata kao najbolji temelj za bankarske sustave od vodećih Hrvatskih i svjetskih banaka“, istaknuo je voditelj projekta Vjekoslav Glavač. Napomenuo je da, uz aplikaciju, Etna nudi i usluge analize i redizajna poslovnih procesa u svrhu što učinkovitijeg poslovanja te stvaranja i korištenja novih poslovnih mogućnosti.

Voditelj informacijske sigurnosti Tomislav Mihelić predstavio je IBM Infosphere Guardium, alat za unaprjeđenje sigurnosti i nadzora baze podataka koji je Etna u suradnji s IBM-om uspješno implementirala u BKS Banci. Kako je istaknuo, riječ je o iznimno naprednom sustavu koji uvelike povećava sigurnost i omogućava lakše i brže detektiranje eventualnih problema ili upada u bazu.

Ovom prilikom predstavljen je i BALP (Business Activity Log Performance) sustav za nadzor poslovnih procesa.

„BALP je u najkraćim crtama sustav za monitoring poslovnih procesa u kompleksnim organizacijama. Podrazumijeva nekoliko stvari, a prije svega su to prikupljanje podataka na jednu centralnu lokaciju pomoću čega korisnik može poboljšati poslovanje“, objasnio je voditelj razvoja novih proizvoda Stjepan Buljat i dodao da su ciljani klijenti prvenstveno banke, ali da ga s vremenom namjeravaju ponuditi i širem tržištu.

Ovo poslovno druženje je organizirano u suradnji s Etninim poslovnim partnerom i distributerom IBM softverske opreme, tvrtkom Arrow ECS, strateškim vendorom na čijim softverskim produktima je razvijena većina Etninih rješenja.